astmul alergic
astmul alergic 1
astmul alergic 2 despre noi harta site cauta
 
astm alergic acasa astmul alergic astm alergic mesaj 1
invata despre astm
tratamentul astmului
controlul astmului
astm alergic mesaj 2
pentru parinti
resurse
astm alergic linie astm alergic line
 
 • Dimensiune text: text mic
 • text mare
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - imagine Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - mesaj
 
 
Cuprins
 
Este important a se utiliza inhalatorul in mod corect, astfel încât doza completă de medicament să ajungă în plămâni. Puteţi utiliza paşii de mai jos pentru a vă ajuta să vă amintiţi modul în care se foloseşte inhalatorul, dar va trebui, de asemenea, să ţineţi cont de instrucţiunile specifice pentru tipul de inhalatorul prescris de medic. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru o copie a instrucţiunilor producătorului pentru pacient care vine odată cu inhalatorul şi citiţi aceste informaţii cu atenţie.
Exersaţi la prima administrare de multe ori împreună cu medicul până sunteţi convins că aţi înţeles. Aduceţi cu dumneavoastră inhalerul şi la vizita următoare şi mai exersaţi o dată împreună cu medicul.
Este foarte important ca tehnica de inhalare să fie cât mai corectă atât pentru ca plămânii tăi să primească cantitatea corectă de medicaţie cât şi ca să eviţi reacţiile adverse care pot apare dacă medicaţia rămâne în gură şi gât în loc să ajungă în plămâni.

Cum se utilizează corect aerosolii presurizaţi dozaţi

Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 1
Stai pe scaun sau în picioare, cu bărbia în sus ca să deschizi căile respiratorii.
!! NU culcat pe spate sau pe burtă.
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 2
Scutură de 3-4 ori inhaler-ul înainte de utilizare.
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 3
Scoate capacul.
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 4
Dacă începi un flacon nou sau nu ai folosit inhaler-ul mai mult de o săptămână pufăie întâi în aer să te asiguri că dispozitivul funcţionează.
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 5
tot aerul afară din plămân cât mai încet posibil; dacă te grăbeşti să expiri căile respiratorii se închid prea repede, aerul rămâne blocat în plămân şi nu mai ai loc unde să tragi aer. De asemenea trebuie să dai afară tot aerul ca să ai unde să tragi aer ce conţine medicaţie.
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 6
Apropie inhaler-ul de gură şi prinde strâns între buze piesa bucală.
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 7
În acelaşi moment în care apeşi pe flacon trage aer în piept profund şi cu putere.
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 8
Ţine în continuare buzele strânse în jurul inhaler-ului, nu respira pe nas şi ţine-ţi respiraţia numărând în gând până la 10.
 
Utilizarea aerosolilor presurizaţi dozaţi - pasul 9
Scoate inhaler-ul din gură şi expiră lent.
 
Dacă este nevoie să iei mai mult decât un puf trebuie să te odihneşti 30 secunde – 1 minut apoi repetă paşii 5-9. La sfârşit pune capacul la loc peste inhaler.
Nu uita să nu respiri de loc pe nas în timpul acestor manevre. Dacă nu eşti sigur că poţi ţine-te de nas sau pune un cleşte pe nas.

Curăţirea dispozitivului de inhalare

Curăţă piesa bucală a inhaler-ului o dată pe săptămână sau după cum recomandă medicul sau farmacistul. Curăţirea trebuie făcută şi dacă nu utilizezi inhaler-ul.
Pentru curăţire urmăreşte instrucţiunile de mai jos:
 • Scoate canistra de metal din învelişul de plastic în formă de L ce se continuă cu piesa bucală;
 • Partea de plastic se spală cu săpun şi apă apoi se lasă la uscat (nu se şterge cu cârpa!). NU spălaţi şi nu băgaţi în apă canistra de metal;
 • După ce s-a uscat partea de plastic reintrodu canistra de metal şi testează prin apăsarea flaconului dacă iese puf.

Când trebuie înlocuit un inhaler

Nu poţi vedea medicaţia din interiorul inhaler-ului aşa că nu ştii dacă s-a golit! Dacă inhaler-ul pufăie nu înseamnă că mai conţine medicaţie!! Poate rămâne doar gazul propulsor fără particule de medicaţie activă.

Unele inhalere au contor care măsoară dozele rămase. Dacă este aşa atunci nu mai folosi inhaler-ul dacă contorul arată zero doze rămase chiar dacă ţi se pare că spray-ul mai pufăie sau face zgomot când îl scuturi sau pare la fel de greu, etc.

Pentru inhaler-ele ce nu au contor urmează următoarele reguli:
 • Pentru medicaţia de control a astmului pe care o iei regulat în fiecare zi
  • Înmulţeşte numărul de pufuri pe care le iei cu o ocazie cu numărul de administrări pe zi. Obţii astfel numărul total de pufuri pe zi. De exemplu dacă foloseşti 3 pufuri de 2 ori pe zi doza totală pe zi este de 6 pufuri.
  • Te uiţi apoi pe eticheta inhaler-ului şi vezi câte pufuri conţine (de exemplu 240).
  • Împarte numărul de pufuri ce este conţinut în înhaler cu numărul de pufuri pe care îi iei pe zi şi obţii numărul de zile în care poţi folosi inhaler-ul (de exemplu 240 împărţit la 6 pufuri/zi înseamnă că inhaler-ul îţi ajunge 40 zile.
  • Notează când începi flaconul şi socoteşte 40 de zile, dată în care va trebui să schimbi inhaler-ul cu unul nou.
  • Notează pe flacon o dată mai repede cu 7 zile ca să ai timp să reînnoieşti reţeta, să iei medicaţie de la farmacie, etc.
  • Când socoteşti lasă întotdeauna câteva pufuri de rezervă pentru când greşeşti inhalarea sau testezi dispozitivul prin spray-ere în aer.
 • Pentru medicaţia de criză pe care o iei ocazional
  • Notează într-un caiet la fiecare ocazie câte pufuri ai datorate şi adună-le o dată pe săptămână.
  • Când observi că numărul de pufuri se apropie de cel scris pe dispozitiv este momentul să îţi procuri un nou inhaler.

Alte sfaturi utile

 • Urmează întotdeauna instrucţiunile din prospectul produsului şi cele oferite de medic; fără iniţiative personale!
 • Dispozitivele de inhalare cu aerosoli presurizaţi dozaţi sunt mult mai eficiente şi mult mai uşor de folosit dacă se asociază un dispozitiv de tip spacer;
 • Antrenează-te cu utilizarea inhaler-ului în faţa oglinzii; dacă observi ceva ceţos ieşind din inhaler sau pe nări sau pe la colţurile gurii atunci este clar că nu inhalezi corect;
 • Întotdeauna cere medicului să te verifice dacă foloseşti corect inhaler-ul; dacă nu te poţi obişnui de loc cu el cere medicului un alt tip de dispozitiv;
 • Dacă nu ai suficientă putere într-o mână ţine inhaler-ul cu amândouă mâinile şi apasă în jos cu amândouă degetele mari;
 • Nu uita să cureţi inhaler-ul o dată pe săptămână (vezi mai sus instrucţiunile);
 • Ai grijă să nu orientezi inhaler-ul spre ochi când îl acţionezi, poate fi periculos;
 • Nu oferi inhaler-ul tău altei persoane chiar dacă ţi se pare că are aceleaşi simptome cu tine; poţi face mai rău acelei persoane! Mai bine îl îndrumi la doctorul tău;
 • Ai grijă ca medicaţia să nu fie la îndemâna copiilor; inhaler-ul nu este o jucărie;
 • Ţine medicaţia de criză întotdeauna la îndemână, dar şi pe cea de control a astmului într-un loc la vedere sau fă cumva să nu uiţi de ea!
 • Dacă ai uitat să iei o doză este bine să o iei îndată ce ţi-ai reamintit, dar apoi revino la schema iniţială;
 • Inhaler-ul se păstrează la temperatura camerei într-un loc uscat, răcoros şi nu în bătaia soarelui. Dacă este prea rece (a fost în buzunarul tău cât ai fost afară în frig) încălzeşte-l uşor în mâini înainte de a-l folosi;
 • Nu încerca să perforezi canistra, să o spargi, să o încălzeşti prin altă metodă decât ţinutul în mâini, nu o pune pe foc, nu o băga în apă sau lovi de zid, etc.
 • Când începi să foloseşti un inhaler scrie pe el data la care l-ai început;
 • Întotdeauna verifică data de expirare înainte de a folosi inhaler-ul;
 • Dacă ai luat accidental mai multe doze adresează-te medicului sau farmacistului.

Medicaţia de criză şi medicaţia regulată (de control a astmului) conţinută în inhalere de tip aerosoli presurizaţi dozaţi

 • De obicei există un cod al culorilor: inhaler-ul ce conţine medicaţia de criză este verde sau albastru, cel ce conţine medicaţia de control a astmului este maro, bej, roşu, portocaliu. Nu vă bazaţi însă pe acest cod deoarece există inhalere ce nu sunt originale (numite generice) care nu respectă întotdeauna acest cod.
 • Dacă foloseşti prea des inhaler-ul pentru criză este semn de agravare a astmului şi trebuie să te prezinţi la medic. Citeşte mai mult despre controlul astmului.
 • Dacă foloseşti ambele tipuri de inhalere în acelaşi timp atunci foloseşte întâi pe cel de criză ca să deschidă bronhiile, aşteaptă circa 5 minute apoi foloseşte inhaler-ul ce conţine medicaţia de control a astmului.
 
 
Toate informaţiile de pe site-ul www.astmalergic.ro sunt doar pentru scopuri educaţionale.
Pentru sfaturi medicale specifice, diagnostic şi tratament vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
astmul alergic - acasa