astmul alergic
astmul alergic 1
astmul alergic 2 despre noi harta site cauta
 
astm alergic acasa astmul alergic astm alergic mesaj 1
invata despre astm
tratamentul astmului
controlul astmului
astm alergic mesaj 2
pentru parinti
resurse
astm alergic linie astm alergic line
 
  • Dimensiune text: text mic
  • text mare
 
Camera de inhalaţie (spacer) - imagine Camera de inhalaţie (spacer) - mesaj

 

 
Cuprins
 
Mulţi pacienţi cu astm găsesc dificilă utilizarea dispozitivelor de inhalare de tip aerosoli presurizaţi dozaţi pentru că se coordonează greu între acţionarea flaconului şi inspir. Pentru aceşti pacienţi se recomandă ataşarea la inhaler a unui dispozitiv de tip cameră de inhalaţie sau spacer. Dispozitivul de tip spacer se utilizează numai cu dispozitivul de inhalare de tip aerosoli presurizaţi dozaţi.
Spacer-ul are forma unui balon şi este de obicei confecţionat din plastic. Scopul lui este de a fi un spatiu de depozitare ce păstrează medicaţia din momentul în care este eliberată din dispozitivul de inhalare de tip aerosoli presurizaţi dozaţi până când este inhalată în plămâni.
La un capăt al spacer-ului se ataşează dispozitivul de inhalare de tip aerosoli presurizaţi dozaţi (are un locaş în care se potriveşte astfel încât ataşarea să fie etanşă), iar la celălalt capăt, prin care se inhalează aer din spacer, are o piesă bucală (sau o mască facială pentru copiii mici) care face legătura cu spacer-ul printr-o valvă unidirecţională care se deschide spre pacient atunci când acesta inspiră (trage aer) din spacer şi se închide dacă vrea să sufle aer în spacer.
Există mai multe tipuri de spacer (Volumatic, Nebuhaler, Aerochamber), fiecare se potriveşte ca dimensiuni unui anume inhaler, astfel încât aveţi grijă să alegeţi spacer-ul potrivit pentru dispozitivul de inhalare de tip aerosoli presurizaţi dozaţi pe care îl aveţi.
Avantajul spacer-ului este că nu mai trebuie să coordonezi acţionarea inhaler-ului cu inspirul. De obicei spacer-ul este folosit de copii dar este preferat şi de unii adulţi şi îndeosebi de vârstnici.
Utilizarea spacer-ului se recomandă îndeosebi când dispozitivul de inhalare de tip aerosoli presurizaţi dozaţi livrează corticosteroizi inhalatori, deoarece spacer-ul diminuă depunerea acestora în gură şi fundul gâtului cu risc de iritaţie, răguşeală, candidoză şi creşte depunerea pulmonară a medicamentului.

Avantajele spacer-ului

  • Creşte depunerea pulmonară a medicamentului;
  • Nu mai trebuie să coordonezi acţionarea inhaler-ului cu inspirul;
  • Diminuă depunerea medicamentului în oro-faringe (gură şi fundul gâtului).

Dezavantajele spacer-ului

  • Dimensiuni mari, nu încape în buzunar, greu portabil;
  • Contaminarea cu bacterii este posibilă; Atenţie! va fi curăţat regulat şi va fi utilizat numai de către o singură persoană.
  • Dacă se încarcă electrostatic (de exemplu prin ştergere cu cârpă) atrage pe pereţi particulele de medicaţie care nu mai rămân astfel aerosolizate şi nu ajung în plămân în cantitate suficientă.
 
| 3.5 STELE | 7 Voturi
 
Toate informaţiile de pe site-ul www.astmalergic.ro sunt doar pentru scopuri educaţionale.
Pentru sfaturi medicale specifice, diagnostic şi tratament vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
astmul alergic - acasa